Manajemen Rantai Pasokan Sale Pisang pada Agroindustri UD. Sejati di Kabupaten Banyuwangi Pada Masa Pandemi COVID-19
Isi Artikel Utama
Abstrak
UD. Sejati agroindustry is one of the agro-industry that processes bananas for sale. UD. Sejati agroindustry in running its business needs to pay attention to the continuity of raw material supply and quality of raw materials. This research aims to know This research aims to know Supply chain mechanism and Supply chain performance of banana sale in UD. Sejati agroindustry. The research method used in this research are descriptive and analytic method. Respondents selected using purposive sampling are the owners of UD. Sejati agroindustry. The data was then analyzed using descriptive analyzed and the Supply Chain Operation Reference (SCOR) method. The results showed that: 1) the supply chain mechanism in UD. Sejati agroindustry includes three streams that include a flow of product, which starts from banana fruit-shaped products until the product is processed into banana sale. The flow of information that flows includes two streams that are vertical flow and horizontal flow. The financial flow of this agroindustry flows from downstream to upstream. The payment system used is direct payment or cash; 2) Supply chain performance of banana sale in UD. Sejati agroindustry is not classified as best in class on all attributes and indicators because there are still indicators that are under the best in class category. Indicators that are not classified as best in class include flexibility over the supply chain, overall risk value, total delivery costs, and return on working capital.
Rincian Artikel

Artikel ini berlisensi Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Referensi
Alim, S.H., D,. Retnoningsih., and D., Koestiono. 2018. Kinerja Manajemen Rantai Pasok Keripik Apel pada Industri Kecil di Kota Batu. HABITAT, 29(1): 38-49.
Anatan, L. dan L. Ellitan. 2008. Supply Chain Management: Teori dan Aplikasi. Bandung: Alfabeta
Anthara, I. M. A. 2017. Analisis Performansi Rantai Pasok dengan Model Supply Chain Operations Reference di PD. Riki Family. Seminar Nasional IENACO, 628-634.
Anninas, N.A., A., Kusmiati., and T.D., Hapsari. 2018. Rantai Pasokan dan Nilai Tambah Edamame Goreng Vakum di UD. Raja Keripik Kabupaten Jember. SEP, 2(2): 66-74.
Badan Pusat Statistik (BPS) Provinsi Jawa Timur. 2015. Provinsi Jawa Timur dalam Angka Tahun 2019. Provinsi Jawa Timur: Badan Pusat Statistik.
Badan Pusat Statistik (BPS) Provinsi Jawa Timur. 2016. Provinsi Jawa Timur dalam Angka Tahun 2019. Provinsi Jawa Timur: Badan Pusat Statistik.
Badan Pusat Statistik (BPS) Provinsi Jawa Timur. 2017. Provinsi Jawa Timur dalam Angka Tahun 2019. Provinsi Jawa Timur: Badan Pusat Statistik.
Badan Pusat Statistik (BPS) Provinsi Jawa Timur. 2018. Provinsi Jawa Timur dalam Angka Tahun 2019. Provinsi Jawa Timur: Badan Pusat Statistik.
Badan Pusat Statistik (BPS) Provinsi Jawa Timur. 2019. Provinsi Jawa Timur dalam Angka Tahun 2019. Provinsi Jawa Timur: Badan Pusat Statistik.
Djuardi, Dian Komarsyah dan Hani Damayanti Aprilia. 2020 Optimalisasi Strategi Rantai Pasok UMKM. Jurnal Kompetitif Bisnis Volume 1(3): 145 -153.
Hermawan, Ryan dan Arif Imran. 2021. Pengukuran Kinerja Supply Chain Dengan Pendekatan Supply Chain Operation Reference di CV. Erna-Sukabumi. Prosiding Diseminasi Fakultas Teknologi Industri Semester Genap 2020/2021.
Khasanah, A.N., dan Marsusi. 2014. Karakterisasi 20 Kultivar Pisang Buah Domestik (Musa Paradisiaca) dari Banyuwangi Jawa Timur. EL-VIVO, 2(1): 20-27.
Lia, F. dan T. Perdana. 2017. Sistem Produksi Agroindustri Kopi Arabika (Studi Kasus PT Sinar Mayang Lestari, Kecamatan Pangalengan, Kabupaten Bandung). Agrisep, 16(2): 123-132.
Marimin dan N. Maghfiroh. 2010. Aplikasi Teknik Pengambilan Keputusan dalam Manajemen Rantai Pasok. Bogor: IPB Press.
Nurhayati, C., Y. Rusman., dan C. Perdani. 2015. Analisis Usahatani Pisang Ambon (Musa acuminate L.) Studi Kasus di Desa Langensari Kecamatan Langesnsari Kota Banjar. Agroinfo Galuh, 1(2): 83-88.
Pujawan, I. N. dan Mahendrawathi. 2010. Supply Chain Management Edisi Kedua. Surabaya: Guna Widya.
Rukmayadi, Dede dan Taufik Djatna. 2012. Desain Rantai Pasok Produk Unggulan Agroindustri Pisang Di Cianjur, Jawa Barat. Jurnal Teknologi Industri Pertanian. 22 (1): 40-50.
Sari, R.Y., A.I., Hasyim, dan S., Widjaya. Rantai Pasok dan Nilai Tambah Keripik Nangka pada Agroindustri Keripik Panda Alami di Kecamatan Gedong Tataan Kabupaten Pesawaran. Ilmu-Ilmu Agribisnis, 6(3): 257-262.
Siahaya, W. 2015. Sukses Supply Chain Management: Akses Demand Chain Management. Bogor: In Media.
Sihombing, D.T., dan J. Sumarauw. 2015. Analisis Nilai Tambah Rantai Pasokan Beras di Desa Tatengesan Kecamatan Pusomaen Kabupaten Minahasa Tenggara. EMBA, 3(2): 798-805.
Supply Chain Council. 2012. SCOR (Supply Chain Operations Reference-Model).
America: SCC.
Suyanti dan A. Supriyadi. 2008. Pisang Budidaya, Pengolahan, dan Prospek pasar. Jakarta: Penebar Swadaya.